Garden

Eggen ligger ca 700 moh i den vakre fjellbygda Vingelen i Tolga kommune. Eggen er en gammel slektsgard fra 1730 og har vært i familiens eie siden.

I 1990 overtok Liv Bjørnstad og Ola Eggen garden. De begynte med omlegging til økologisk drift i 1991 og ble godkjent som økologisk gardsbruk i 1995. I 1994 bygde de seter der kua er om sommeren. Kua beiter da i utmarka nær Forollhogna Nasjonalpark.

I 2012 flyttet sønnen Marius og samboeren Lotte hjem, og Marius overtok gardsdrifta fra 2013.

Ysteriet

Eggen Gardsysteri ble etablert i 2001 av Liv og Ola. Ysteriet er bygd vegg i vegg med fjøskjøkkenet. Mjølka pumpes direkte fra mjølktanken og over i ystekaret. Mjølka pasteuriseres før den blir til Fjellost, Fjellblå, Eggen spesial, Fjellgo’ og salatost. I tillegg lages det noen lokale tradisjonsprodukter som gubb og mølske. Det legges stor vekt på håndtverket i vår osteproduksjon. Eggen Gardsysteri har mottatt flere priser for sine produkter, sist gull for Fjellblå og sølv for Fjellgo’ i World Cheese Awards 2017 i London.

Produksjonen har vært økologisk godkjent siden 2001. I tilknytning til ysteriet er det en liten gardsbutikk som er åpen om sommeren. Mesteparten av produksjonen selges gjennom Rørosmat. I tillegg deltar vi på noen messer og har åpen gardsbutikk om sommeren.

2000

Byggingen av ytsteriet starter

2001

1.mars starter produksjonen

2003

Rørosmat ble etablert

2004

Eggen spesial beste meieriprodukt på Smakeriet

2005

Salatost ble beste meieriprodukt på Smakeriet

2008

Fjellblå ble årets produkt i Hedmark i Det Norske Måltid

2008

Ysteriet ble skilt ut fra garden og gjort om til SA

2010

Fjellblå ble beste produkt på Trøndersk Matfestival

2010

Liv og Ola fikk Tolgaprisen

2015/16

Ny logo og profilering

2016

Vi feiret 15 års jubileum

2017

Sølv til Fjellgo’ og bronse til Fjellblå i NM i gardsost

2017

Gull til Fjellblå og sølv til Fjellgo’ i World Cheese Awards i London